Bursa turizm hedefine kilitlendi

Bursa turizm hedefine kilitlendi

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın tarım, ticaret, sanayi şehri olmasının yanında turizm şehri olma potansiyeli taşıdığını belirterek, “Hedefimiz en kısa zamanda 5 milyon turist sayısına ulaşmak. Yapılacak çal?

Bursa’da turizmi 12 aya yaymak, turistin şehirde kalış süresini uzatmak, sorun ve çözüm önerilerini paylaşmak amacıyla düzenlenen 2. Turizm Zirvesi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) başladı. İki gün boyunca 5 farklı salonda yapılan toplam 29 oturumdaki sunumlarda ve sözlü bildirilerde alanında uzman isimler tarafından katılımcılara bilgi verildi. Orhangazi Salonu’ndaki zirvenin açılış töreni ise, İstiklal Marşı’nın okunması, Bursa’nın tanıtım filminin gösterilmesi ve Hacivat ile Karagöz gösterisiyle başladı. Programda, ayrıca konukların katılımıyla mini anket yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın turizm şehri olması yolunda önemli bir çalışmaya imza atıldığını söyledi. Deniz, kum, güneş avantajıyla yeterli otel kapasiteleri olan şehirlerle rekabet etmenin ancak etkili ve turizmin önemini kavrayan kamu yönetimleriyle olabileceğini belirten Başkan Altepe, Bursa’nın çok yönlü bir şehir olduğunu, tarım, ticaret, sanayi şehri olan Bursa’nın aynı zamanda önemli bir turizm şehri olma potansiyeli taşıdığını aktardı. Her türlü birikimi olan şehrin tek dalda gelişmesinin sıkıntı oluşturabildiğini anlatan Altepe, “Artık sanayi dışındaki diğer avantajlarımızı da kullanmak istiyoruz. Turizm şehri olması için hep birlikte adımları atıyoruz. Bursa’nın altyapısı güçlü. Böyle bir şehirde yaşamak ve hizmet etmek büyük şanstır. Bursa’da yapılacak işlerle ilgili devamlı yetki istiyoruz. Aldığımız yetkileri en güzel şekilde değerlendirerek şehrin her alanda gelişmesi için çalışıyoruz. Gelişen ve büyüyen Türkiye’de lokomotif şehir Bursa olmalıdır. Aldığımız yetkilerle geçmişi 8500 seneye dayanan değerlerimizi ortaya çıkarıyoruz. Bursa, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Artık dünya mirası haline geldi. Kırsal kültür ve somut olmayan kültürel miraslarımızı şehrimize kazandırdık. 10 yeni ilçemizde de çalışmalarımızı başlattık” dedi.

Başta İznik olmak üzere tüm ilçelerdeki kültürel mirasın Bursa turizmine kazandırılması için vakit kaybetmeden çalıştıklarını belirten Altepe, şehrin termal ve kaplıca yönünü de tekrar canlandırmak için adım attıklarını anlattı. Bursa merkezinde saniyede 300 litre termal suyun bulunduğunu, diğer ilçelerde de aynı imkanın olduğunu, 50 tesiste termal suyun bulunduğunu dile getiren Altepe, “Nerede bir termal su var ise orasıyla ilgili proje yapılıyor. Tüm bölgelere tesisler yapılıyor. Sağlık ve termal turizmi için önemli potansiyel oluşturuldu. 115 kilometre denize sahili bulunan Bursa, pek bilinmese de bir sahil şehridir. Sahillerle ilgili çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor. Göllerimizin canlandırılması, sahillerin daha kullanılır hale gelmesi için faaliyetlerimiz var. Öte yandan Uludağ’dan yeteri kadar yararlanamıyoruz. Krater göllerinden, tarihi manastırlarına, şelalelerinden bitki örtüsüne kadar yüzlerce güzelliği barındırıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak aldığımız yetkiler oranında yatırımlar yapıyoruz. Oteller bölgesine kadar uzatılan teleferik hattı şimdi de şehir merkezine getirilecek. Artık metroya binen kişi, Uludağ’ın kayak pistlerine kadar gidebilecek” diye konuştu.

Şehre yeni ve son teknolojiyle donatılmış spor tesisleri de kazandırdıklarını anlatan Altepe, şöyle konuştu;

“Turizmde en büyük kitleleri çeken spordur. Pazartesi günü 44 bin kişilik stadyumumuz açılıyor. Dünyada heyecan uyandıran 10 stat içerisinde bulunuyor. Dünya mimarlık ödülü de aldı. Yeni stadyuma uluslararası organizasyonlar da alacağız. Orada tarafsız saha maçı istiyoruz. 44 bin yabancının Bursa’ya gelmesini amaçlıyoruz. Dünya markası olabilmek için dünya çapında tesisler yapıyoruz. Stadyumun ardından şimdi Kapalı Atletizm Stadı’nı yapacağız. Buz hokeyi, tenis, carling, kano yarış tesislerini şehre kazandırmak istiyoruz. 223 spor tesisi bizim dönemimizde şehre kazandırıldı. Spor vadileri oluşturulmuş oldu. Şehrimizde 3 müze varken şimdi 14 müzeye kavuşturuldu. Bu dönem sonunda sadece belediyemize ait 24 müzeye çıkarılmış olacak. Bursa’nın her alanda gelişmesi ve turizm şehri olabilmesi için tüm bölgelerimizde sosyal tesisler kurduk. Bursa artık yaşam kalitesi açısından 1. sırada gösteriliyor. Kent ekonomisi gelişmesi açısından dünyada 4. gösterildi. Hedefimiz en kısa zamanda 5 milyon turist sayısına ulaşmak. Yapılacak çalışmalar ve zirvede alınacak kararlarla hedefe ulaşacağız”. Dünya turizm şehri olabilmek için erişebilirliğin önemine de dikkat çeken Altepe, Yenişehir Havalimanının canlanması için tam destek verdiklerini, 9 aydır Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz insan taşıdığını anlattı. Kalkınmanın en önemli lokomotifi ulaşım olduğunu aktaran Altepe, “Bizlerde ufak uçaklarımızla İstanbul başta olmak üzere uçuşlar başlattık. Bursa’nın deniz ulaşımıyla ilgili adımlarımızı atıyoruz. 6 gemimizle senede 1 milyonun üzerinde yolcu taşıyoruz. Bursa’nın turizmde hedefine ulaşması için adımlar atıyoruz. Helitaksi seferlerimiz de devam ediyor. Turist gemilerinin de kıyılarımıza yanaşabilmesi için projeler geliştiriliyor. Körfez ülkelerine yönelik Valiliğimizle birlikte tanıtım için önemli çalışmalar yapılıyor” dedi.

Sağlık Bakan Dr. Mehmet Müezzinoğlu, turizm zirvesinin Bursa’ya büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Turizmin her konu başlığında Bursa’nın altyapıya sahip olduğunu belirten Müezzinoğlu, “Önümüzdeki süreçte spor turizmde farklı boyutuyla Bursa turizm başlıkları arasında yerini alacaktır. Yeni stadın açılışını pazartesi günü Cumhurbaşkanı katılımıyla yapacağız. Yeni stadyum, uluslararası organizasyonlar için güçlü bir ayak olacak. Öte yandan Türk takımlarının antrenman için yurtdışına tercih ettiği gibi, yabancı takımlar da Bursa’yı, Türkiye’yi tercih edebilmelidir. Büyükşehir Belediyesi’nin gerekli adımları atabilmesi için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile görüşeceğiz. Turizm konusunda çok yönlü ele alınabilir ve dinamikleri hareket geçerse ulu şehir kavramını geleceğe taşıyacaktır” diye konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, Bursa’nın büyükşehir olmasının yanında ulu şehir de olduğunu anlattı. Bereketli, kapsamlı şehir olan Bursa’nın sahip olduğu potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini, geniş kültür ve medeniyet coğrafyasını özünde taşıyor olmasının ön plana çıkarılması gerektiğini anlattı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ise, iki gün boyunca Bursa’nın turizm açısından masaya yatırıldığına dikkat çekti.

Raporların ortaya çıkmasının ardından yöneticiler olarak ne yapmaları konusunda bilgi sahibi olacaklarını anlatan Karaloğlu, zirveyi düzenleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Bursa’nın turizm potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyen Karaloğlu, “Bursa’da tüm turizm çeşitleri uygulanabilir. Potansiyel var, ancak tam olarak kullanamıyoruz. Bu toplantılar potansiyeli daha iyi kullanabilmek içindir. Bursa’nın uluslararası alandaki tanıtımıyla ilgili adımlar atıyoruz. Sosyal medyada tanıtıma ağırlık verdik. İstediğimiz noktada olmasak da 2023 vizyonunda şehrimizde 5 milyon turisti ağırlamayı hedefliyoruz” diye konuştu. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, önümüzdeki dönemde kültür turizmi başta olmak üzere termal ve sağlık turizmi, fuar turizmi ile birlikte Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alacağını aktardı. BTSO bünyesinde turizm sektörel konseyi oluşturduklarını anlatan Kuş, Bursa’nın fuar ve kongre turizminden daha fazla pay alması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. 70 den fazla ülkeden 3 bin kişiyi fuarlarda Bursa’da ağırladıklarını ifade eden Kuş, Bursa ekonomisine de hareketlilik kazandırıldığını söyledi. Skal Bursa Turizm Profesyonelleri Derneği Başkanı Vehbi Varlık, bu sene ikincisi yapılan Turizm Zirvesi’nin Bursa’nın tüm aktörlerinin katkılarıyla yapıldığını söyledi. Bursa’nın turizm pastasından yeterli pay alamadığını belirten Varlık, Türkiye’ye yaklaşık 40 milyon turist geldiğini, Bursa’ya ise 1,5 milyon turistin uğradığını, bu rakamın dördüncü büyük şehre yeterli olmadığını ifade etti. Zirve Koordinatörü ve Burkon Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Eker ise, Bursa’nın ortak akıl ve fikir birliğiyle Turizm Zirvesi’nin hazırlandığını dile getirdi. İki gün süren zirvede 5 ayrı salonda oturumların yapıldığını, 1000 kişinin katılım gösterdiğini, 106 konuşmacı ile 29 oturumun düzenlendiğini anlatan Eker, temel amaçlarının turist potansiyeli artırmak olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından 2. Turizm Zirvesi’ne katkıda bulunan kurum ve kişilere protokol tarafından plaket takdim edildi.



  • Perşembe 33.2 ° / 17.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli