Tarih: 06.08.2017 11:50

'Bursa'nın zindanları' 2 bin 500 yıl öncesine ışık tutacak

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarılan, Bitinya Krallığı döneminde inşa edilen 2 bin 500 yıllık Zindan Kapı, restorasyon çalışmalarının ardından yeni yılda ziyarete açılacak.

Bursa surlarının son bölümünde, Alacahırka Mahallesi'nde yer alan, 'kanlı kuyu', 'işkence odası' ve 'kule bağlantılı koridorlar' ile 'zindanlar'ın bulunduğu Zindan Kapı'da restorasyon çalışmaları sürdürülüyor.

Çalışmaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'nın kültür ve medeniyet kenti olduğunu vurguladı.

Bursa'nın 7 bölgesiyle UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girdiğine işaret eden Altepe, 'Bursa sadece ecdat yadigarı Osmanlı'dan ibaret değil. Burada 700 yıldan öncesi de var Bizans, Doğu Roma, Roma ve Bitinya dönemleri de. Bitinya döneminin surları burada. 1 milyon metrekare alan, 4 kilometre surlarla çevrili bu alanda sur içi yaşam var.' dedi.

Osmanlı ve Türklerden önce Bursa'da yaşayanların hayatını geçirdiği bu bölgenin izlerinin birer birer ortaya çıkarıldığını anlatan Altepe, 'Surlar daha önce gözükmüyordu. Bizim dönemimizde ortaya çıkmaya başladı. Yarım kalan yıkık duvarlarının üzeri otlarla örtülmüştü. Çoğu yerde de sur duvarları kalmamıştı. Onlar yıkılıp yerine binalar yapılmıştı. Şimdi başlatılan kamulaştırma ve ayıklama çalışmalarıyla artık 4 bin metre olan surlarımızın tamamı ortaya çıkarılıyor ve orijinal olarak inşaatlarımız devam ediyor.'' diye konuştu.

Çalışmalar 'Saltanat Kapı'dan başladı

Surların ortaya çıkarılması projesi çerçevesinde çalışmalara önce Bursa'nın ana giriş kapısı 'Saltanat Kapı'dan başladıklarını bildiren Altepe, şöyle devam etti:

'Sonra Fetih Kapı, Yer Kapı, Tahtakale Yokuş Caddesi Kapısı, Zindan Kapı ve bundan sonra da Kaplıca Kapı var. Son bölgelerdeyiz. Zindan Kapı'dayız. Zindan Kapı geçmişte içi de dışı da binalarla ur gibi sarılmış bir bölgeydi. Hatta surun içinde Zindan Kapı'nın 3 kulesinin ortasında bir apartman vardı. Apartmanın etrafı dokuma atölyeleriyle doluydu ve bir ağ gibi örülüydü. Şimdi çevresi temizlendi, binalardan ayıklandı. Orijinal surlar ortaya çıktı. Dışındaki evler de yıkıldı. Burada surların, sur içi yaşamın tüm detayları ortaya çıkmaya başladı. Burası Zindan Kapı. Zindanlar, kan kuyuları var. İstanbul'daki Yedikule Zindranları'ndan sonra ikinci örneği de Bursa'da.'

Altepe, restorasyonun tamamlanmasının ardından bölgede kafeteryaları, oturma alanlarıyla güzel bir turizm alanının ortaya çıkacağını kaydederek, 'Daha 15 yıl öncesine kadar hiç görünmeyen surlar artık gün yüzüne çıkıyor. 3 burcun olduğu kuleleri, surları, zindanlarıyla birlikte Zindan Kapı, tüm görkemiyle inşallah yılbaşından sonra hazır olacak. Kısa zamanda bitirilecek. Zindan Kapı Bursa'ya büyük değer katacak.' ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —