Bursa’yı değerleriyle geleceğe taşıyan Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ‘Sağlık Tarihi Müzesi’, ‘14 Mart Tıp Bayramı’nda törenle, ziyarete açıldı.
Anadolu’daki ilk sağlık müzesi olma özelliği taşıyan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Pınarbaşı Mahallesi’nde düzenlenerek, kente kazandırıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, şehrin sağlık tarihini geleceğe taşıyan müzenin açılışında, Bursa’nın müzeleriyle de ünlü bir şehir olduğuna değindi.
Başkan Aktaş, tüm sağlık emekçilerinin 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik ederek, “Böyle anlamlı bir günde hem Bursa’ya hem de ülkemize bu özellikli müzeyi kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi.
Teknolojinin de gelişmesiyle sağlık alanında da çok yol alındığını ifade eden Başkan Aktaş, “Hangi dönem olursa olsun, tıp alanında kullanılan malzemeler ve tedavi yöntemleri ilgi çekmiştir. Bursa Sağlık Tarihi Müzesi, bu merakı giderecek. Müzemiz, Edirne'deki müzeden sonra Türkiye'nin ikinci sağlık müzesi ve aynı zamanda da Anadolu’da kurumsal olarak kurulan ilk müzedir” şeklinde konuştu.
Özel koleksiyon
Başkan Aktaş, müzenin, geç dönem sivil mimari yapı örneklerinden olduğunu ve yaklaşık 290 metrekarelik bir alana sahip yapıda düzenlendiğini ifade ederek, “Özgün planlarına göre yeniden inşa edilen müzede tarih boyunca Bursa’nın sağlık gelişimi gözlemlenebilecek. Müzede sağlık kurumlarına ait bilgiler ve bunların ilimizdeki gelişiminin yanı sıra Dr. Ceyhun İrgil’in koleksiyonu ve sağlık sektöründe görev yapanların bağışları, eser ve belgeler de bulunuyor” diyerek, müzeye destek verenlere teşekkür etti.
Müze binasının alt katının araştırma, etkinlik ve sergiler için tasarlandığını, ‘Yaşayan Müze’ mantığıyla halka hizmet vereceğini belirten Başkan Aktaş, yapının üst katının ise sağlık alanına dair eserlerle düzenlendiğini kaydetti.
Geçmiş zaman ve bugüne dair envanterlerle oluşturulan müzede çeşitli laboratuvar ve müdahale ekipmanlarıyla birçok görselin de sergilendiğini kaydeden Başkan Aktaş, müzede sağlık konulu konferanslar, ücretsiz taramalar ve hastalıkları önleyici faaliyetlere ilişkin bilgilendirme seminerlerinin yapılacağını da ifade etti.
Başkan Aktaş, kente kazandırılan 18. müze olan ‘Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’ne büyük emek veren Dr. Ceyhun İrgil’e teşekkür ederek, ipek bir tablo hediye etti. Bursa’da sağlıkla ilgili ciddi bir gelişim olduğuna da değinen Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda önemli çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.
Sağlık müzesine sahip çıkmalı
Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil de heyecanını ve sevincini dile getirdiği konuşmasında, 14 Mart Tıp Bayramı’nın aslında bir direniş öyküsü olduğunu hatırlattı. İrgil, İstanbul'un işgali sırasında ilk kez direnişe geçen ve orada kendine yapılan muameleyi ve işgali kabul etmeyen Tıp öğrencilerinin işgale karşı ilk başkaldırdığı gün olduğu için 14 Mart’ın kutlandığını anlattı. Eskiden Bursa'daki Darüşşifa’nın kuruluş günü olan 12 Mayıs’ın Tıp Bayramı olarak yıllarca kutlandığını ancak daha sonra kanunla 14 Mart'a dönüştüğünü ifade etti. Türkiye’de ilk sağlık müzesinin 1920’li yılların sonuna doğru Bursa Valiliği içerisinde bir odada Osman Şevki Uludağ tarafından açıldığını hatırlatan İrgil, Anadolu’daki ilk sağlık müzesi özelliği taşıyan Bursa Sağlık Tarihi Müzesi’nin yaşaması için Bursalılara müzeye sahip çıkmaları çağrısında bulundu. Bursa Vali Yardımcısı Yunus Fatih Kadiroğlu ile Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez de kente kazandırılan müzeden dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkan Aktaş’a teşekkür etti. Konuşmaların ardından açılışı yapılan müze gezilerek sergilenen eserler ilgiyle incelendi.
İşte Sağlık Müzesinden fotoğraflar