Tarih: 23.03.2018 11:55

Bursa’nın gezilecek tarihi ve turistik yerleri! Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler...

Facebook Twitter Linked-in

BURSA ULU CAMİİ

Bursa’nın önemli eserleri arasında yer alan cami için Evliya Çelebi’nin ‘Bursa’nın Ayasofyası’ dediği rivayet edilir. Osmanlı padişahı Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan caminin inşasına 1396 yılında başlanmış olup yapı 1399 yılında tamamlanmıştır. Aynı zamanda Türk İslam tarihinin en eski camilerinden biri olarak kabul edilmektedir. 2215 metrekare alan kaplayan Ulu Cami, her biri dörder kubbeli 5 bölümden oluşur. Hemen hemen eşit büyüklükteki 20 kubbesinin ortasındaki kubbe açık olarak yapılmıştır. Telle örtülü bu orta kubbeden giren yağmur damlaları havuzda toplanır, ışık ise camiyi aydınlatırdı. Ortadaki kubbenin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunur.

ULUDAĞ  

Türkiye’de “kayak” denilince akla ilk gelen merkezlerden olan Uludağ, pek çok Türk filmine de ev sahipliği yapmış bir yerdir. Bursa merkezden karayoluyla yaklaşık 40 kilometre, Osmangazi Köprüsü’nün yapılmasının ardından İstanbul’dan 2,5-3 saatlik bir sürede ulaşılıyor. Her yıl kayak sezonunun açılmasıyla binlerce kişiyi ağırlayan Uludağ, hafta sonları ise günübirlikçilerin akınına uğruyor. Uludağ kayak merkezinde çeşitli uzunluklarda 20 kayak pisti yer alıyor.

TELEFERİK

Dünyanın en uzun halatlı teleferik hattı olan Bursa Teleferik, kış döneminde Uludağ’a giden turistler tarafından oldukça yoğun bir şekilde kullanılmakta. Yaklaşık 20-25 dakikada Uludağ’a ulaşılabiliyor. Eşsiz bir Bursa manzarası seyretme olanağı sağlıyor.

HÜNKAR KÖŞKÜ

1844 yılında Abdülmecit döneminde av köşkü olarak inşa edilmiş ve 19 gün gibi kısa sürede tamamlanmıştır. Atatürk Köşkü ve Cumhuriyet Köşkü olarak da anılmaktadır. Hünkar Köşkü, 1922 yılında Atatürk ile birlikte kurtuluş savaşı komutanlarını da 12 gün süreyle konuk etmiştir. Atatürk ayrıca, 1925, 1931 ve 1935 yıllarında Bursa'ya yaptığı ziyaretlerde bu köşkte kalmıştır. 29 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

SAİTABAT ŞELALESİ

Bursa'nın 21 kilometre uzaklığındaki Saitabat Şelalesi, Uludağ’dan gelen suların aşağı akmasıyla oluşmaktadır. Şelale bir kanyondan dökülmektedir. Yöre halkı tarafından Güvercinlik adıyla da anılan şelalenin çevresinde piknik alanları bulunur.

SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafa Kemal Paşa ilçesine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta bulunan Suuçtu Şelalesi, bölgenin su kaynaklarından biri olması yanısıra Karadere isimli derenin altında bulunan fay hattının kırılması sonucu oluşmuştur. 38 metreden dökülen su, yazın suyunun azalmasına rağmen kış aylarında doldurduğu göleti ile güzel bir manzara sergiliyor.

ULUABAT GÖLÜ

Apolyont adı ile de bilinen Uluabat Gölü, göç yollarında olmasından dolayı en fazla su kuşuna sahip olmasıyla da meşhurdur. RAMSAR tarafindan koruma altına alınmıştır.

TİRİLYE

Tirilye, Trilye, Zeytinbağı. Bu üç isim de aynı yer için kullanılıyor. Sırasıyla Misyalılar, Traklar, Antik Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar tarafından yerleşke olarak kullanılan Trilye'nin adı 1909'da süikaste kurban giden Mahmut Şevket Paşa'nın anısına Mahmut Şevket Paşa olarak değiştirilmiş ama halk Tirilye demeye devam etmiştir. 1963 yılında bu kez “Zeytinbağı” olarak tekrar değiştirilmiş. Bu isim de benimsenmeyince 2011'de tekrar Tirilye olmuş. Doğal dokusu korunmuş tarihi eserleri, sokakları ve özellikle de zeytini ile ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelir.

IRGANDI KÖPRÜSÜ

Dünyada sadece Floransa, Venedik ve Bulgaristan'ın Lofça kentinde birer örneği bulunan 4 çarşılı köprüden biridir. Gökdere üzerinde yer alan Irgandı Köprüsü'nün 1442 yılında Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından mimar Abdullah oğlu Timurtaş'a yaptırıldığı ifade edilmektedir. 1855 depreminde büyük hasar görmüş ve üzerine irili ufaklı ahşap dükkanlar inşa edilmiştir. 1922 yılında kenti terk eden Yunanlıların bombalaması sonucu köprü yeniden tahrip olmuştur. 1949 yılında köprü betonarme olarak ve orijinal haline göre 60 cm. daha yüksekte yeniden yapılmıştır. 1988-2004 yılları arasında onarım ve yenileme çalışmalarıyla 19. yüzyıldaki durumuna uygun olarak restore edilen köprü günümüzde çeşitli el sanatı atölyelerini ve dükkanları içermektedir.

TOPHANE

Bursa'nın tam merkezinde bulunan ve şehri panoramik olarak görebileceğiniz yerlerden biridir Tophane. Ama en özel tarafı tarihi saat kulesi ve Osman Gazi ile oğlu Orhan Gazi’nin türbelerinin burada yer almasıdır. Bursa'nın her yerinden duyulan Ramazan topu atışlarının da yapıldığı yerdir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —