Bursa metrosu yakın geçmişte Hollanda'danın Roterdam kentinden getirilen 20 yaşındaki vagonları kullanıyordu...
Bu emektar vagonlar yenilerinin devreye girmesiyle seferden çekilerek emekliye ayrıldılar. Ama şimdi onları yeni bir yolculuk bekliyor. Hem Bursa'ya gelir sağlayacak hem de bir Anadolu kentinde hizmet vermeye devam edecekler.
Olay Gazetesi Yazarı İhsan Aydın bugünkü köşesinde BURULAŞ'ın emektar Roterdam vagonlarını nasıl değerlendireceğini anlatıyor.İhsan Aydın'ın yazısı şöyle:
Roterdam vagonları TÜVASAŞ yolcusu
Yeni yılın ilk günlerinde satış haberini bu sütunlardan biz duyurmuştuk.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Kestel hattında uzun süre kullandığı Roterdam vagonlarına müşteri çıktı.
Bursaray’ın işletmecisi BURULAŞ’ın satışa çıkardığı Roterdam vagonlarına, kısa adı TÜVASAŞ olan, Sakarya’daki Türkiye Vagon Sanayi AŞ. talip oldu.
Bursaray’ın vagon ihtiyacının karşılanması amacıyla Hollanda’da kullanılır durumda sistemden çıkarılmış, Roterdam vagonları acil geçici çözüm olarak değerlendirilmişti.
Büyükşehir Belediyesi’nin bir önceki yönetimince satın alınan vagonlar revizyondan geçirilip, klima takılarak sisteme entegre edilmişti.
Muhalefetin o dönem, sık sık arıza yapıp, sistemi kilitleyen ve ‘hurda vagon’ diye tanımladığı raylı sistem araçları Bursaray’ın Kestel hattında uzun süre ihtiyacı karşılamıştı.
Durmazlar’ın ürettiği Greencity vagonlarının devreye girmesinin ardından da o araçlar Bursaray’ın İşletme Bakım Merkezi’ndeki depoya çekilmişti.
BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’a Roterdam vagonlarının son durumunu sorduk.
Çapar, vagonları geçtiğimiz 31 Ocak’ta satışa çıkardıklarını, ancak müşteri bulunamadığını, sadece bir hurdacının 1982 model24 Roterdam vagonu için çok düşük bir rakam teklif ettiğini, kendilerinin de araçları vermediğini anlattı.
Çapar, şimdi aynı vagonları TÜVASAŞ’a satmak üzere olduklarını kaydetti.
TÜVASAŞ’a araçları 4’lü yeni bir metro seti karşılığı vereceklerini anlatan Çapar, bu konudaki görüşmelerin de devam ettiğini anlattı.
Eğer satış gerçekleşirse BURULAŞ 6 milyon Dolar değerinde 4’lü bir metro seti sahibi olacak.
Genel Müdür Çapar, TÜVASAŞ’ın da aynı araçları yeniden revize ederek Erzincan Belediyesi’nin raylı sistem hattında kullanmayı planladığını ifade etti.
Hasılı, 80’li yıllardan kalma vagonlar Roterdam, Bursa hattından sonra Erzincan’a da hizmet vermiş olacak.
BURULAŞ, 8 kilometrelik Kestel hattı için satın aldığı 44 Roterdam vagonunu 24’e indirip, kalan 20’sini yedek parça olarak kullanmıştı.
Vagonların her biri 125 bin Euro’ya mal olmuştu.
İhsan Aydın'ın yazısının tamamı için tıklayın...