Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu ile Yenişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün çağrısının ardından, Kozdere ve Mahmudiye köylerinde solucan gübresi üretilmeye başlandı.
Yetiştirilen solucanlardan elde edilen gübrelerin ucuz, kaliteli ve sağlıklı ürünler yetiştirmek amacıyla kullanılacağını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Aranmaz, çiftçiler arasında bu gübre üretiminin yaygınlaşmasını beklediklerini söyledi. Aranmaz, 'Böyle bir girişimde bulunan çiftçimiz, ayda 2-3 ton solucan gübresi elde edebilir. Böylece hem tarlalarında kullanacağı gübre ihtiyacını karşılarken, hem başka çiftçilere satışını yapabilir' dedi.
Yüksekokul ile birlikte, çiftçileri kimyasal gübre yerine solucan gübresi kullanmaya özendirmeyi amaçladıklarını dile getiren Aranmaz, bu konuda eğitim ve tanıtım toplantıları düzenleyeceklerini ifade etti. Solucan gübresi üretiminin önemli ve geleceği olan bir sektör durumuna geleceğini kaydeden Aranmaz, ilçede yoğun biçimde sebze, meyve ve örtü altı tarımı yapıldığına dikkat çekti. Hakan Aranmaz, 'Solucan gübresi üretimiyle, kimyasal gübreye yapılan harcama azalırken, üretim maliyetleri de düşecektir. Bu tür tarımsal gelişim ve yeniliğe dikkat çekmek istiyoruz. Yüksekokulumuzun başlattığı bu yenilik hareketine 2 köyümüzden çiftçilerin sahip çıkması, bizleri umutlandırıyor. Önümüzdeki günlerde solucan gübresi üretimine yönelen çiftçi sayısında artış bekliyoruz' diye konuştu.
İLGİ GİDEREK ARTIYOR...
Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık Programı Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan ise bu konunun çiftçilerin gündemine girmeyi başardığını vurguladı. Yüksekokulun Seracılık Uygulama Alanı'nda 2 yıl önce ilk solucan gübresi üretimini gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, 'Bu çalışmamızla çiftçilerimize örnek olmayı amaçlamıştık. Bunda da başarılı olduğumuzu görüyoruz' dedi.
Çiftçilerin bu konuyla ilgili bilgi almak için kendilerine başvuruda bulunmaya başladıklarını belirten Erdoğan, 'Başvuruda bulunan çiftçilerimiz, 'ihtiyacım olan gübreyi kendim üretmek istiyorum' diyerek yol gösterici olmamızı talep ediyor. Bu ilgi bizleri sevindiriyor' diye konuştu.
VERİM ARTIŞI SAĞLANIYOR...
Her çiftçinin solucan gübresi yetiştiricisi olabileceğini, ilk aşamada gerekli tüm bilgilerin kendileri tarafından verileceğini dile getiren Hakan Erdoğan, 'Solucan gübresi yetiştirmek ve tarlalarda kullanmak çok akıllıca bir iş olacaktır. Öncelikle kimyasal gübrelere göre daha çok makro ve mikro elementler barındırdığı için, ürünlerde yüzde 20 ile 50 arasında bir verim artışı sağlanıyor. Tarlada yabancı ot yaşamıyor. Topraktaki mantari ve bakteriyel hastalık etmenleri etkisiz hale gelirken, ürün hastalıklara karşı korunmuş oluyor' değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: GÜRHAN ADANA / OLAY