Fatih Sultan Mehmet Han döneminde yaptırılan ve zamanla kullanılamaz hale gelen Doğanbey Mahallesi'ndeki 450 yıllık Kefensüzen Camii'nde 2 yılı aşkın süredir restore çalışmaları sürüyor.
Kısa sürede restore edilmesi beklenen caminin hizmete açılmaması Osmangazi MHP Sözücüsü Cemil Aydın'ın tepkisine neden oldu.
'İnşaat malzemeleri ziyan olacak, yağışlarla birlikte tablo daha da zorlaşacak'
Caminin restore çalışmalarının başlaması için mecliste çaba gösterdiklerini anlatan Aydın, “2016 yılında başlanan çalışmaların artık sona erdirilmesi herkesin ortak arzusu. Zira süre uzadıkça kullanılan inşaat malzemelerinin caddeye yayılarak ziyan olmasının yanında, önümüzdeki sonbahar ile birlikte yağışların başlaması tabloyu daha da zorlaştıracaktır. Bittiğinde Osmangazi İlçemizde Tayakadın, Doganbey ve Kiremitçi mahallelerine değer katacağı muhakkak olan bu tarihi camiimizin bir an önce ibadete açılması için Büyükşehir Belediye Başkanlığına ivedi çağrımızı yineliyoruz” diye konuştu.
Alinur Aktaş: Açılış 3 ay sonra...
Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da bu açıklamanın ardından restorasyon çalışmalarını inceleyerek, açılışı 3 ay sonra yapılacak tarihi yapının yine ibadethane olarak hizmet vereceğini açıkladı.
Başkan Aktaş’tan inceleme
Aktaş, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez ve belediye bürokratlarıyla birlikte Kefensüzen Camii’nde incelemelerde bulundu.
Şehirde hemen her mahallede tarihi bir eserin yer aldığını, Kefensüzen Camii’nin de Fomara Doğanbey bölgesinin ziyneti olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, 15. yüzyılın ikinci yarısında ‘Kefensüzen’ lakabıyla anılan Hoca Mehmet Efendi tarafından yaptırılan caminin 1950’li yıllarda yıkıma uğradığını, kubbe ile minarenin niteliksiz onarım sonrasında işlevini kaybettiğini hatırlattı.
Tarihi yapının Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı restorasyon çalışmasıyla tekrar özgün yapısına kavuştuğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Caminin kubbe örtüsü yenilenerek, aslına uygun hale getirildi. Son cemaat kısmı, özgün şekli ile tekrar imal edildi. Yapı içerisinde bulunan kalem işleri koruma altına alınarak, sağlıklaştırma işlemi gerçekleştirildi. Bölge halkının kullanımına yönelik bay-bayan ve engelli vatandaşlarımız için tuvaletler ile abdestlik imalatları ise devam ediyor. Avlusu için de sert zemin kaplama ile peyzaj imalatları olacak. Tüm bu işlemlerin bize maliyeti yaklaşık 1 milyon 200 bin TL’dir. Tadilatı 2-3 ay içerisinde tamamlayarak, burayı tekrar ibadete açmak istiyoruz” dedi.