Bursada çay ocağı işletmeciliği yapan Mahir Dikme, çayın ve şekerin tavan yaptığı rakamlar karşısında çevresindeki işletmelerin zam yapmasına rağmen bir bardak çayı 2 liradan satmaya devam ediyor.
BURSA (İGFA) -Bursada Fomara Aktar Hüssam Mahallesinde çay ocağı işletmeciliği yapan 41 yaşındaki Mahir Dikme, çevresindeki işletmelerin çayların 2,50 lira olmasına rağmen vatandaşların alım gücünün yüzde 40 oranında azaldığı için çayı 2 liradan satmaya devam ediyor.
Hayat şartlarının eskiden 4-5 ayda değişerek, ufak zamlarla piyasaya denge sağlandığını anımsatan Mahir Dikme, 'Şimdi öyle mi? 1995’lerde market işletmeciliği yapıyordum. 2008’de ekonomik krizden etkilendim 2 yıl dayanabildikten sonra 2010’da kapatmak zorunda kaldım. 2 yıl orada burada çalıştıktan sonra 2012’de bu çay ocağını açtım. 9,5 yıldır ilk kez böylesine ağır bir kriz yaşıyoruz. Oturduğum ev ve şuanki dükkanım babamdan kalan miras olmasa mümkün değil kapatırdım' dedi.
1 Ocakta 28 liradan aldığı çayın bugün 50 lira olduğunu, 6 liradan aldığı şekerin ise 9,5 liraya dayandığını söyleyen Dikme, 'Suyun tonunu söylemeye dilim bile varmıyor. Evden iş yerine geldiğim hergün boyunca ödediğim 11 lirayı hesaptan dahi saymıyorum. 2 liraya satmama rağmen çayı müşteri yoğunluğumda yüzde 42’lik bir azalma var. Bize gelen toptancı esnafı var ayrancı-gazozcu gibi. O arkadaşlar yılbaşından bugüne kadar siftah yapmadıklarını, sipariş alamadıklarını ifade ediyorlar. Bizde çayın dışında müşterimiz farklı bir içecek istemediği için eldekilerle idare ediyoruz. Zaman zamanda bitişiğimdeki marketten eğer müşteri bir içecek isterse onu alıp veriyorum. Hükümetimizin bu hayat pahalılığına biran önce el atmasını istiyorum. Bu hayat pahalığının içerideki ve dışarıdaki bağlantılarının bulunarak onlara ibretlik bir ceza verilmesini istiyorum” diye konuştu.