Tarih: 12.03.2016 14:17

Bursa'da doğayla baş başa kalabileceğiniz 8 harika kamp alanı

Facebook Twitter Linked-in

Bursa, Türkiye'nin 4. büyük şehri ve sanayisinin kalbi olmasının yanı sıra tarihi ve doğal güzellikleriyle de ön plana çıkıyor.

Türkiye'nin en ünlü dağı, denize olan kıyısı, İznik ve Uluabat gibi dünyaca ünlü gölleri...

Her birini tek başına bünyesinde bulunduran bu şehir, yaşayanlarına diğer büyük metropollere nazaran sakin ve huzurlu bir yaşam da sunabiliyor.  Türkiye'nin her yerinden gelen kampçılar için müthiş fırsatlar veriyor.

İşte sizler için derlediğimiz harika kamp alanları..

Sıralama karışıktır...

1. Keles Gököz Göleti Ve Maremşah Yaylası

Bursa şehir merkezinden 57 kilometre uzaklıktaki Gököz köyü, Keles ilçe merkezine 4 kilometre mesafede yer alır. Gököz göleti ve Maremşah yaylasına ulaşan iki yol vardır. Karayolunun 57. kilometresinden sağa Gököz köyüne dönen asfalt yol köy içinde Maremşah yaylası istikametine yönelir ve 1.5 kilometre sonra Gököz göleti kıyısına iner.

Köy içine uğramayan ikinci yol ise Gököz köyü sapağını 1.7 kilometre geçtikten sonraki Delice köyü ayrımıdır. Buradan sağa dönen asfalt yol 4. Kilometre sonra Gököz göleti kıyısına ulaşır. Olta balıkçılığının yanı sıra doğa fotoğrafçılarınca da tercih edilen Gököz göletinin bulunduğu geniş alan köy şenliklerinin yapıldığı Maremşah yaylasıdır. Yaylada piknik alanı ve çocuk oyun parkı bulunmaktadır.

2. Ketenli Yayla

Ketenli yaylası Uludağ’ın güneyinden Aras şelalesine ulaşan patikaların çıkış noktasıdır.

1440 m. rakımındaki yaylaya Soğukpınar köyü içerisinden ulaşılır. Soğukpınar-Aras Şelalesi parkuruna girildiğinde 7.4 kilometre sonra çevresi Karaçam ve Meşe ormanlarıyla kaplı Ketenli yaylaya ulaşılır.

Bahar ve yaz aylarında özellikle makro fotoğrafçıları için düzenlenen fotoğraf turları ve kamplar için ideal olan ve içme suyu bulunan yayla endemik bitki türleri açısından oldukça zengindir.

3. Yiğitali Köyü - Gökçeören Köyü

Eski adı Çongara olan Yiğitali köyü Uludağ yolu üzerinde şehir merkezinden 8 kilometre uzaklıktadır. Uludağ’a Alacahırka veya Çekirge’den çıkan her iki yoldan da ulaşılabilir.

Özel araç dışında Yiğitali köyüne ulaşım Özel Halk otobüsleri dışında Çakırhamam üstünde Kazım Baykal caddesinden kalkan minibüsler ile sağlanır.

Gökçeören parkuru, Yiğitali köyü camiinin solundaki sokaktan başlar ve bahçeler arasında ilerler. 1.8 kilometre sonra taş köprüden sağa, batıya dönerek orman içinde 100 m. kadar dikleşerek Yiğitali köyünün güneybatısında, Uludağ yolunu Gökçeören köyüne bağlayan ara şoseye çıkar. Yiğitali köyü ile patika sonu 2.6 kilometredir.

Toprak yoldan batıya devam edildiğinde yaklaşık 200 m. sonra Gökçeören yayla görülür. Parkur asırlık çınar ağacının solundan devam eder. Sağa devam eden toprak yoldan devam edildiğinde 4 kilometre sonra Gökçeören köyü meydanına ulaşılır. Bu yolun başından sola dönen patika, Gökçeören yön levhası takip edildiğinde güney yönünde 600 m.lik. kolay bir çıkışla altta Gökçeören köyü, ardında Keles-Orhaneli yolunun geçtiği vadinin görülebildiği seyir noktasına çıkar. Bu noktadan 20 mt. sonra solda işaretlenmiş patika vadiye doğru orman içinden 1.2 kilometre inişe geçer. Toprak yoldan sağa orman içine giren patika su deposunun yanından Gökçeören köyü meydanına bağlanır.

Gökçeören köyü 1.5 kilometrelik asfalt yolla Keles-Orhaneli karayoluna bağlanır.

4. Uludağ Oteller - Volfram - Zirve Tepe - Göller

Zirve ve Göller Bölgesine uzanan 11 kilometre uzunluğundaki bu parkur Uludağ’da yürüyüş parkurları içerisinde en popüler olanıdır. Bu parkur boyunca Oteller Bölgesi ve kayak pistleri, Aras Vadisi, Keles ilçesine bağlı dağ köyleri, ormanlık ve dağlık alanlar, endemik bitkiler, Uludağ Milli Parkı genel görünümü ve ilginç kaya oluşumları görülebilmektedir.

Arazinin topografik yapısı ve buna bağlı iklim koşulları nedeniyle zor ve sürprizlerle dolu bir tur güzergâhıdır. Oteller Bölgesinden başlandığında yaklaşık 5 saatlik bir yürüyüşle göller bölgesine varılabilir. Eskilerin yedi göller olarak adlandırdığı bölgeye ve Uludağ zirveye ulaşmak için kullanılan 2 ayrı yol vardır.

Birinci yol, Oteller Bölgesindeki kayak evinin önünden başlayan eski Buzcular patikasıdır. İkinci yol ise Oteller Bölgesinin üzerindeki, Fatintepe, Kuşaklıkaya sırt hattıdır. Çobankaya-Bakacak yolunda, 2. Gelişim bölgesinin içinden doğuya dönerek Karçukuru mevkiine ulaşan eski maden yolu kapatıldığından araçla Karçukuru mevkiine çıkan üçüncü yolu kullanmak çıkmak mümkün değildir.

1.Gelişim Oteller Bölgesinin üzerindeki kayak evinin önünden başlayan alt parkur 4.4 kilometre uzunluğundadır. Uludağ panoramasının izlenebildiği bu parkur Kırkpınarlar su havzasının üzerinden devam ederek eski maden sahasına ulaşır. Maden sahası içinden geçen dik ve kıvrımlı toprak yol takip edildiğinde yaklaşık 2 kilometre sonra Keşiş tepeye çıkan dik patika başına varılır. Patika başında sağda görülen kar çukuru Osmanlı döneminde sarayın ihtiyacı olan kar ve buzun kesildiği Ulu buzluktur. Keşiştepe’ye çıkan dik patika yaklaşık 1,1 kilometre uzunluğundadır ve tırmanış sonrası varılan yer Zirve kapıdır. Bu bölge Apollon kelebeklerinin yaşam alanıdır ve güneyi Aras Vadisine bakar. Buradan batıya bakıldığında solda, 2.486 m. yüksekliğindeki tepe üzerinde görülen ve Keşişin evi olarak adlandırılan taş bina 1936 yılında barınak olarak yapılmıştır.

İkinci yol, Oteller Bölgesinin üstünde, Ulukardeşler otelinin sağından başlayarak Cennetkaya ayrımından sonra sola, Fatintepe’ye çıkar ve doğu yönünde nispeten az bir eğimle devam ederek Küçük Zirve altında dikleşir. Bu güzergâhta ilerlerken Fatin tepe, Şahinkaya ve Kuşaklıkaya’dan geçilir. Kuzeyde Uludağ’ın ve uzaklarda Marmara denizinin, güneyde ise Keles köylerinin manzarası izlenebilir.

Bu patika zirve kulübesinin 300 m. doğusunda maden patikası ile birleşerek doğu yönünde devam eder. Zirve kapıdan sonra görülen ilk düzlük Rasatdüzü’dür. Bu patika 2.5 kilometre sonra sola Karataş tepelerine, sağa Zirveye giden patikanın ayrıldığı noktadır. Sola devam edildiğinde Kilimli ve Buzlu göl ile Uludağ zirvesinin izlenebildiği Karataş tepelerinin altındaki belirgin olan dik ve taşlık patika Kilimgöl yanına iner.

Göller Bölgesinden bakıldığında güneyde bir duvar gibi görülen kütle Uludağ’ın 2.543 mt.lik zirvesidir. Kilimgöl’de içme suyu pınar kaynağından sağlanır. Gölün kuzey çıkışından uzanan toprak yol Karagöl’ün yanından geçerek 18 kilometre sonra Alaçam köyüne bağlanır.Göller-zirve sapağından sağa devam edildiğinde 1.9 kilometrelik bir yürüyüş sonrası Uludağ’ın en yüksek yeri olan zirveye ulaşılır.

Bu noktadaki poligon taşının altına gizlenmiş olan teneke kutuda bulunan deftere yürüyüş anısını yazmak 1936’dan beri bir gelenek halindedir. Bu noktadan doğudan-batıya doğru Aynalıgöl, Karagöl ve Kilimligöl ile Buzlu göl görülebilir.

5. Bağlı Yaylası

Uludağ'ın arka yüzünde, Soğukpınar yolu üzerinde bulunan bağlı yaylası yaz aylarında Bursalıların yoğun olarak kullandıkları bir piknik alanı hüviyetindedir. Bağlı yaylasına ulaşabilmek için Bursa?dan Uludağ'a çıkan yol üzerinde, Uludağ Milli Park girişine 100 mt. kala sağa sapan Bağlıköyü-Soğukpınar yolu kullanılır. Asfalt yol eski Hanlar mevkiinden geçer. Milli Park girişi ile Bağlı yaylası arası 5.7 kilometredir. Bağlı köyü sapağından dönmeden Soğukpınar istikametine doğru 350 mt. devam edildiğinde yayla girişi görünür. Yaylanın giriş noktasında kuzey'den inen patika Oteller Bölgesi-Paşaçayırı-Bağlı parkurunun bitiş noktasıdır.Karabelen-Bağlı Yaylası-Soğukpınar köyü arasında uzanan asfalt yol 11 kilometredir. Bursa'dan Keles karayolunu takip ederek Soğukpınar'a ulaşan 45 kilometrelik ikinci bir yol daha vardır. Yaylanın Bağlı köyüne uzaklığı 2.2 kilometre, Soğukpınar'a olan uzaklığı ise 5.4 kilometredir. Bağlı yaylasına ulaşmak için Bursa-Keles karayolunun 35. kilometreden sola Soğukpınar'a dönen yol da kullanılabilir.

6. Kıranköy - Kıranyayla

Bursa şehir merkezine 58 kilometre uzaklıktaki İnegöl ilçesinin 13 kilometre güneyinde kalan Kıran köyü Uludağ'ın doğu ucunda 1020 mt. rakımda yer alır.

İnegöl ilçesine 4 kilometre kala Yenice köprülü kavşağından sağa dönen yol Yeniceköy, Edebey köyü üzerinden Kıranköyüne ulaşır. Kıranköyü yaylası köyden 8 kilometre uzaklıktadır. Köy içinden başlayan asfalt yol 1.3 kilometre sonra Fevziye köyü ayrımından sağa doğru devam eder. Ormanlık alandan geçip Uludağ yamaçlarında devam eden yol 2.4 kilometre sonra Salih Dede piknik alanı üstünden ilerler.

Kıran yaylaya uzanan asfalt yol bu noktadan itibaren oldukça bozuktur. Yol 850 mt. kadar devam ettikten sonra köprüyü geçer ve Ayıdağı şelalesinin altından 3.5 kilometre daha ilerleyerek tırmanmaya başlar.

Kıranköyüne ait ahşap barakaların bulunduğu Kıranyaylası 1870 mt. rakımdadır.

Yaz aylarında Kıranköyü halkının kaldıkları yayla, Uludağ oteller bölgesinden 22 kilometrelik bir yürüyüşle gelen dağcı gruplarını da misafir eder.

7. Keles Baraklı Göleti

Uludağ'ın güneyindeki dağ ilçesi Keles'e bağlı Baraklı köyü Bursa'ya 50 kilometre uzaklıktadır.

Nilüfer ilçesinde Orhaneli-Keles kavşağından sola dönen yol, Misi ve Doğancı köylerini geçtikten sonra 13. kilometrede Doğancı Barajı mevkiinde sola Keles yönüne devam eder. 6 kilometre boyunca Doğancı Baraj gölüne paralel ilerleyen yol Çaybaşı köyü içinden geçerek Baraklı köyüne ulaşır.

Gölet yoluna Çatak Mahallesinden girilir. Çatak deresine paralel olarak ilerleyen yol 4. kilometre sonra Çatak orman deposundan sola dönerek devam eder. Çiçek bahçeleri arasından geçen stabilize yol 3 kilometre sonra tepe üstünden sağa dönerek Baraklı göletine iner.

Baraklı köyünün sulama ihtiyacı amacıyla yaptırılan Karaağaç göleti çevresi çam ormanı ve çilek bahçeleri ile çevrilir.

Doğaseverlerin çadırlı kamp ve olta balıkçılığı amacıyla tercih ettikleri gölet, Uludağ'ın güney sırtlarına bakar. Baraklı köyü içinden başlayan bu parkurun gölet çevresindeki kamp alanına kadar olan mesafesi 7.5 kilometredir.

8. Keles Kocayayla

Bursa'nın en ünlü piknik ve mesire alanı olan Kocayayla, Bursa'ya 72 kilometre uzaklıktadır.

Bursa'dan gelen ve Keles ilçe merkezine 1.5 kilometre kala akaryakıt istasyonundan sola dönen asfalt yol Yemişen Orman deposundan sağa devam eder. Kavşaktan 4.5 kilometre sonra ulaşılan Kocayayla Osmanlının kuruluş dönemlerinde Yörük aşiretleri tarafından yaylak olarak kullanılmış, bir rivayete göre ise Orhan Gazi ile Nilüfer Hatun'un düğünleri de bu yaylada yapılmıştır.

Türkiye'nin en büyük yaylası unvanına sahip Kocayayla yaz aylarında çoğunlukla dernekler, fabrikalar ve kamu kuruluşları personellerinin toplu piknik yaptıkları bir yerdir.

Kocayayla'da Keles Belediyesi ve Orman İşletmesi tarafından yaptırılan spor alanları, düzenli piknik alanı, lokanta, kır kahvesi, büfe, mescit, oyun parkı, çeşmeler ve tuvaletler bulunmaktadır. Her yıl Haziran ayında 'Geleneksel Keles Kocayayla Şöleni' düzenlenmektedir.

Kocayayla'nın batısına doğru uzanan asfalt yol Kendir yaylası, Boğazova ve Çayyaka köyü üzerinden İnegöl ilçesine bağlanmaktadır.

İçerik konusunda bursayikesfet.com sitesinden yararlanılmıştır.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —