Bursa'nın dağ ilçelerinden olan ve ekonomisinin zayıflığı nedeniyle sürekli göç veren 6 bin 500 nüfuslu Harmancık'ın kaderi, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle belediyece yaptırılan Eko Turizm Tesisleri'yle değişti.
İlçe, 700 metre yüksekliğinde dağ havasına sahip bir tepede yer alan, 30 metrekarelik 14 ahşap ev, organik sebzelerin kullanıldığı yöresel yemekleri sunan restoran, müze evi, yürüyüş ve bisiklet parkurları ile macera parkına sahip tesisler ile bir yılda 100 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Harmancık Belediye Başkanı Mustafa Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uludağ Üniversitesi Harmancık Meslek Yüksekokulunun aşçılık, turizm otelcilik, turizm seyahat ve pazarlama bölümleri öğrencilerine uygulama ile staj olanağı sağlamak amacıyla yola çıktıklarını söyledi.
Eko turizm projesi
BEBKA'nın 'eko turizm' programına dahil olduklarını anlatan Çetinkaya, şöyle dedi:
'Proje yazmak ve sunmanın ne olduğundan haberdar değildik. Belediye ve kaymakamlık olarak, ilkokul, ortaokul ve meslek yüksekokulu, hatta sokakta eli kalem tutan vatandaştan dahi görüş alarak yoğun bir çalışmaya başladık. Eko turizm projesini hazırladık ve onaylandı. Esas işlerimiz, bundan sonra başladı. Bu alan yaşanmaz bir haldeydi. Gerekli onayları aldıktan sonra işe başladık.'
Ormanlık bir alanı düzenlediklerini ve geçen yıl mayıs ayında turizm tesisi olarak hizmete açtıklarını ifade eden Çetinkaya, ilçenin kaderini değiştiren tesislerin beklediklerinin üzerinde ilgi gördüğünü anlattı.
Projeyle Harmancık'ın tanıtımına katkı sunulduğunu belirten Çetinkaya, 'Hevesle başladığımız bu proje, şu anda öyle bir noktaya geldi ki artık yetmiyor. Ahşap donanımlı 14 bungalov ev, bir restoran ile hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra ormanın içinde ağaçlarla kaplı 8 kilometrelik yürüyüş ve 18 kilometrelik bisiklet parkurumuz var. Ok atma, paintball, macera parkı da burada yapılabilecek etkinlikler arasında.' ifadelerini kullandı.
Evlerde konaklamanın, ormanlık alanda yemek yemenin, macera parkında amatör olarak ekstrem sporlarını yaparak keyifli vakit geçirmenin ücretinin çok uygun olduğunu vurgulayan Çetinkaya, 'Duyan, gelen, gören bir daha geliyor, yakınlarını, arkadaşlarını gönderiyor. Bizim en iyi reklamımızı, buraya ilk kez gelenler yapıyor. Nasıl anlatılıyorsa öneriyle tercih edenler, büyük merak içinde geliyorlar ve onlar da etkilenip arkadaşlarını gönderiyor.' diye konuştu.
'Ilıcaksu Kaplıcaları' ile entegre olacak
Çetinkaya, yurt içinden ve dışından gelen taleplere cevap veremez duruma geldiklerini dile getirerek, şu değerlendirmede bulundu:
'Ağustosa kadar hafta sonu rezervasyonlarımız dolu, hafta içinde de yarı doluluk var. Bizi şaşırtan rakamlara ulaştık. 6 bin 500 nüfuslu ilçemiz, tesisler açıldığından bugüne kadar konaklayanlar, restorana gelenlerle birlikte yaklaşık 100 bin ziyaretçiyi ağırladı. Evlerimiz yetmediği için 6 tane daha ilave edeceğiz. Bunlar, suit ve dubleks evler olacak. Evlerin bir kısmı da engellilere uygun bir şekilde dizayn edildi. Gelen misafirlerin günlerini dolu dolu geçirmeleri için projelerimiz devam ediyor. Hobi çiftliği yapacağız. Misafirler, şalvarları giyecek, kümese girecek, yumurta toplayacak, ahıra girecek, bakracı eline alıp inek sağacak.'
Belediye Başkanı Çetinkaya, Bursa, Balıkesir ve Kütahya'nın kesişim noktasındaki ilçelerinin yıllardır göç verdiğini ancak projeyle Harmancık'ın yeni bir hayata merhaba dediğini söyledi.
İlçede tarihi 'Ilıcaksu Kaplıcaları' bulunduğunu aktaran Çetinkaya, 'Bu kaplıcalar, atıl durumda. Bursa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle sondajı yapıldı ve çok güzel veriler elde edildi. Burada 43,4 derece sıcak su var. Oraya da yarı olimpik yüzme havuzları, tarihi Osmanlı hamamları yaparak, Eko Turizm Tesisi ile entegreli bir işletme yapacağız.' dedi.
Çetinkaya, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından düzenlenen proje yarışmasına Bursa'yı temsilen katılacaklarını, Türkiye'de dereceye girmeleri halinde Slovakya'daki yarışmaya katılacaklarını da sözlerine ekledi.