AstraZeneca ve Oxford tarafından geliştirilen corona virüs aşısı, İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Dairesi (MHRA) tarafından onaylandı.
AZD1222 kod adlı aşı, İngiliz-İsveç ilaç devi AstraZeneca'nın desteğiyle Oxford Üniversitesi'nde geliştirililen aşının Birleşik Krallık'ta üretileceği açıklanırken piyasa sürülen ilk aşılar Avrupa'da kullanılacak.
Corona virüsün mutasyona uğramış ve bulaşıcılığı daha yüksek yeni türüyle mücadele veren İngiltere, Oxford University ve AstraZeneca tarafından geliştirilen corona virüs aşısını onaylayan ilk ülke oldu.
100 MİLYON AŞI SİPARİŞ EDİLDİ
AstraZeneca, onayın iki doz rejimi için olduğunu ve aşının acil durum kullanımı için onaylandığını açıkladı. İngiltere 100 milyon doz aşı siparişi verdi.
İngiltere Sağlık Bakanlığı, "Hükümet, İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun (MHRA) Oxford University / AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının kullanımına onay verme tavsiyesini bugün kabul etti" dedi.
İngiltere, Pfizer-BioNTech aşısını kullanıma başlamıştı. İngiltere Ortak Aşılama ve Bağışıklık Komitesi (JCVI), önceliğin, gerekli iki dozu mümkün olan en kısa sürede sağlamak yerine, risk altındaki gruplarda yer alan birçok kişiye ilk doz aşıları vermek olması gerektiğini söyleyerek yaklaşımını değiştirdi.
İngiltere Sağlık bakanı Matt Hancock, MHRA'nın günün ilerleyen saatlerinde doz rejimi hakkında daha fazla ayrıntı vereceğini söyledi.
İngiltere'nin onayı, ileri aşama denemelerin sonuçları hakkında net bilgi vermemekle suçlanan AstraZeneca ve Oxford ekibi için memnuniyet verici bir gelişme niteliğinde.
AstraZeneca CEO'su Pascal Soriot, "Bugün, İngiltere'de bu yeni aşıya erişim sağlayacak milyonlarca insan için önemli bir gün. Etkili olduğu, iyi tolere edildiği, uygulanmasının kolay olduğu ve AstraZeneca tarafından kar olmaksızın sağlandığı görüldü" dedi.
Geçtiğimiz gün AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirilen corona virüs aşısının Covid-19’a karşı yüzde 95 koruyacağını ve Pfizer/BioNtech ile Moderna aşıları kadar etkili olacağını açıklamıştı.