Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kasım ayı olağan meclis toplantısında, Bursa’nın her alanda örnek bir şehir olduğunu söyleyerek, Tarihi Kentler Birliği’nin 16. yılında Antalya’da yapılan törende, büyük ödülün Bursa’ya verildiğini hatırlattı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı ve BUSKİ Genel Kurulu toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Meclis Salonu’nda yapıldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, başkanlığını gerçekleştirdiği toplantıda, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından örnekler verdiği bir sunum yaptı.
Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerinin hızla sürdüğünü belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuşmasında tarihi ve kültürel miras çalışmalarında Bursa’nın öncü olduğunu söyledi.
“Bursa, yarışılabilecek bir kent değil ve her alanda örnek, Antalya’da da tüm sunumlarda Bursa örnek gösterildi” diyen Başkan Altepe, Tarihi Kentler Birliği’nin 16. yılında 16 plakalı Bursa’nın büyük ödülü aldığını belirtti.
Başkan Altepe, ulaşım projelerini anlattığı konuşmasında, “Orhaneli ve Mihraplı yollarında çalışmalar yapılıyor, ana arterler rahatlıyor. Yıldırım Metrosu’nun başlaması için çalışmalar sürüyor ve 2017’de bu hatta başlamak istiyoruz” dedi.
BUNDAN SONRA RAYLI SİSTEMLER YER ALTINA
Bursa’da bundan sonra yapılması hedeflenen raylı sistem hatlarının yer altında olacağını belirten Başkan Altepe, “T2 tramvay hattı, İstanbul Cadde ve Kestel cephe sağlıklaştırma çalışmaları sürüyor. Bursa’da sivil havacılığı da açacağız. Dünyada 100 bin pilot ihtiyacı var. Uçakların Yunuseli Havalanı’na inmesi isteniyor. Yunuseli Havaalanı’nın çalışmaları tamamlanınca Bursa sivil havacılığı da hareket kazanacak” diye konuştu.
BUDO İSKELESİ ARTIK SİRKECİ'DE
BUDO’nun İstanbul’daki iskelesinin Sirkeci’ye taşındığını ve 2 yıl buradan çalışmalar süreceğini ifade eden Başkan Altepe, Mudanya İskelesi ve sahillerdeki çalışmaların devam ettiğini de belirtti.
Büyükşehir Belediyesi olarak çevre denetimlerinde son 2 yılda önemli mesafe alındığını, Görükle’ye gençlik merkezi kazandırıldığını ve restorasyonların ardından Muradiye Külliyesi’ne ilginin her geçen gün arttığını söyleyen Başkan Altepe, yeni stadyumun baş kısmının montaj çalışmalarının yakında başlayacağını sözlerine ekledi.
Başkan Altepe, Bursa’nın yerli uçak üretimi ve yerli elektronik sistemlerle ilgili de örnek olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’ya geldiğinde Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 780 milyon TL’ye ulaşan yatırımlarını hizmete açtığını hatırlatan Başkan Altepe, Atatürk Stadı’nda yıkımın başladığını, stadı bozmadan Bursa’ya değer katacak bir yeşil alan ortaya çıkarılacağını kaydetti.
ULAŞIMA ZAM AÇIKLAMASI
Başkan Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin her köşesinde yapılan çalışmalardan sorumlu olduğunu hatırlatarak, “Ulaşımda ortalama yüzde 11.8 zam uygulamak zorunda kaldık. Herşey bizim üzerimizde, hiçbir şey aksamasın istiyoruz. Belediye bütçesinden otobüslere fark ödeyelim isteniyor ama yapamayız ki… Şehrin bir ucundan diğerine, 32 km’de zamlı tarife 2,60 TL olurken, aktarma süresi 65 dakikadan 90 dakikaya çıktı. Kalite şehri diyoruz, biz de zam yapmaktan hoşlanmıyoruz ama mecburen zam uygulanıyor. Şehirde yaşamanın bir bedeli var ve mecburen bunu ödüyorsunuz. Bu parayı Recep Altepe almıyor ki… UKOME karar veriyor. Eskiden Kestel’den Görükle’ye 3 aktarmayla 6 TL ye gidiliyordu şimdi, klimalı araçlarla gidiliyor. Keyfimizden değil, mecburen zam uygulanıyor. Halka kaliteli hizmet vermek için çalışıyoruz. Bugüne kadar zam yapmayan kent varsa da yakında o da yapar” diye konuştu.
İSTANBUL CADDESİ DEĞERLENİYOR
Başkan Altepe, İstanbul Caddesi’nde 3 şerit gidiş ve 3 şerit geliş yoluna ek olarak mevcut yolun ortasına raylı sistem uygulanacağını ve bu raylı sistem hattının yüksek kapasiteli olduğunu söyledi. Başkan Altepe, Yıldırım ve devamında Osmangazi ve Nilüfer’e uzanacak raylı sistem çalışmalarında asıl sıkıntının bulunduğunu, bu çalışmalara bir an önce başlamak için de kaynak ihtiyacı olduğunu ifade etti.
İstanbul Caddesi’ndeki hafif raylı (tramvay) sistemin Ulaşım Master Planı’nda var olduğunun da belirtildiği toplantıda, Başkan Altepe, Doğanbey ile ilgili eleştirilere de cevap vererek, “Doğanbey’in planları 1991’de yapılmış. O planlarda 800 kişi/ha’dı, olan durumu biz çalışmalarımızla 600 kişi/ha’a düşürdük. Planlar vardı, 1991 yılında yapılan… Orada 4400 kişi imza attı. Bölge, çöküntü bölgesiydi. Bu yoğunlukları biz koymadık ki. SİT alanı, koruma planı var. Bize sadece siyasi irade olarak yapmak düşüyor, biz şehri güzelleştiriyoruz ve yaptığımız çalışmalarla da ödül alıyoruz” dedi.
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi ve BUSKİ Genel Müdürlüğü´nün 2017 mali yılı bütçeleri ile performans bütçelerinin ise komisyonlara devredildiği Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Bursa’da taksi, dolmuş, minibüs, servis araçları ile özel toplu taşıma araçlarında araç takip sistemini zorunlu hale getiren madde kabul edildi. Buna göre, araçların iç, arka ve ön kısımlarını gösteren ve HD kalitesinde kayıt yapan görüntü cihazları monte edilecek. Aynı zamanda toplantıda BUSKİ Genel Kurulu’nda da BUSKİ’nin yaklaşık 1 milyon 200 bin abonesi olduğu da belirtildi. Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 2. oturumu ise 22 Kasım Salı günü saat 17.00’da Büyükşehir Belediyesi Yeni Hizmet Binası Meclis Salonu’nda yapılacak.