Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, terör örgütleri konusunda yeterince kararlı bir pozisyon alamamış ülkelerin NATOua üyeliğine olumlu yaklaşılmasının düşünülemeyeceğini söyledi.
ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsveçte yayımlanan Expressen gazetesinde kaleme aldığı makalede, İsveçin NATO üyeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
'İsveçin NATOya katılımı, Türkiyenin bu haklı endişeleri giderilmediği müddetçe mümkün olmayacaktır. Bir saldırı durumunda NATOnun en büyük ikinci ordusunun sizleri savunmasını bekliyorsanız, bu gerçeği kabul etmek durumundasınız' ifadesini kullanan Altun, Türkiyenin, dünyanın en güçlü ordularından birine sahip olduğunu, İttifakı barış ve istikrarın sigortası olarak gördüğünün altını çizdi.
İsveçte yayımlanan gazetede kaleme aldığı makalede, geleneksel olarak NATOnun 'açık kapı politikasını' desteklediğini belirten Fahrettin Altun, hem Soğuk Savaşın hemen sonrasında başlayan genişleme sürecinde hem de daha sonra Türkiyenin, NATOya üye olmak isteyen ülkelere tam destek verdiğini, 'açık kapı politikası' izlerken NATOnun kurumsal kimliği ve kurum içi uyumunun zarar görmemesine hassasiyet gösterdiğini aktardı.
'KAYGILARA HASSASİYET GÖSTERİLMELİ...'
Her uluslararası örgütün üyelik için oluşturduğu asgari şartlar ve standartlar bulunduğuna işaret eden İletişim Başkanı Altun, bir kolektif güvenlik örgütü olarak inşa edilen NATOya katılmak isteyen ülkelerin, teşkilatın her üyesinin güvenlik kaygılarına hassasiyet göstermesinin örgütün ve mevcut üyelerin meşru beklentisi olduğunu dile getirdi.
Altun, özellikle terör ve terörle mücadele gibi son yıllarda uluslararası sistemi ve devletlerin ulusal güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden bir konu hakkında, aday ülkenin mevcut üyelerle eş güdüm göstermesinin kaçınılmaz gereklilik olduğunu kaydetti.