Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, düzenlendiği basın toplantısı ile hem seçim sonuçlarını hem de hafta sonu yapılan Kızılcahamam toplantısının detaylarını kamuoyu ile paylaştı.
Gölpark’ta düzenlenen toplantıdaki konuşmasına öncelikle 31 Mart seçimlerini değerlendirerek başlayan Başkan Aktaş, gerek ittifaklarla seçime gidilmesi, gerekse gürültü ve görüntü kirliliğine yol açmadan daha çok sosyal medya ve açık hava reklamlarının öne çıktığı farklı bir seçim yarışı olduğunu hatırlattı. Bursa’da seçimin başa baş geçeceği ve kolay olmayacağının bilindiğini hatırlatan Başkan Aktaş, 24 Haziran seçimlerindeki Millet ittifakını oluşturan partilerin oy oranının yüzde 43-44, Cumhur İttifakını oluşturan partilerin ise yüzde 54-55 bandında olduğunu kaydetti.
Bu verilerine göre Bursa’da nefes kesen bir yarış olmasını beklediklerini ifade eden Başkan Aktaş, “Artık sözün bittiği icraatın başladığı yerdeyiz. Halkımıza vaat ettiğimiz tüm projeleri, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum veya farklı gerekçeleri mazeret göstermeksizin hayata geçirmek için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Seçim öncesi dağıttığımız seçim beyannamemiz bizim yol haritamız olacak. Vaatlerimizin hayata geçirilmesi noktasında Cumhurbaşkanımızın da hassasiyeti var. Kendilerine de seçim beyannamemizin yol haritamız olduğunu ifade ettim” dedi.
Ciddi beyin gücüne sahibiz
Yeni dönemdeki yönetim modeline ilişkin de değerlendirmelerde de bulunan Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve bağlı şirketlerin yönetim kademelerinde bir takım değişiklikler olacağını ancak şehir dışından bu manada çok fazla bir takviye olmayacağını kaydetti. Bursa olarak ciddi bir beyin gücü ve işgücü kaynağına sahip olduklarının altını çizen Başkan Aktaş, “Yönetim modelimizde yapılacak değişiklikleri kamuoyu ile paylaşırız. Sistemi daha verimli işler hale getirmek için yapacağımız transfer, öyle 10’larla 20’lerle telaffuz edilmez. Ekibimizi bu yönde motive etmek durumundayız” diye konuştu.
AK Partili en büyük belediye
İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimleriyle ilgili hukuki sürecin devam ettiğini ancak mevcut durumda AK Partili en büyük nüfusa sahip belediyenin Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğunu vurgulayan Başkan Aktaş, “Bu özelliğimiz Bursa’ya gizem katsa da Bursa’yı asında gizemli pek çok özelliği var. Tarihi, nüfusu, ihracatı, sanayisi gibi pek çok değer Bursa’yı gizemli kılıyor. Hafta sonu Kızılcahamam’da da adeta gözbebeği olduk. Hakkari, Şırnak ve ilçelerinden de bizimle görüşmek için yoğun ilgi vardı. Kimi akıl, kimi yardım ve destek istiyordu. Yani hafta sonu popülerdik ancak zaman popülarite değil, icraat zamanı” dedi.
Öncelik, belediye payları
Ankara’daki görüşmelerinin ana gündem maddelerinden birinin de belediye payları arasındaki mağduriyetler olduğunu belirten Başkan Aktaş, bu konuda da Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve 10 belediye başkanı ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, Maliye Bakanı ve İçişleri Bakanı ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Belediye paylarının belirli kriterlere göre belirlendiğini ancak öncelik nüfus olmadığı için Bursa başta olmak üzere birçok belediyenin mağduriyet yaşadığını vurgulayan Başkan Aktaş, Kocaeli ile Bursa’nın paylarından örnek verdi. Başkan Aktaş, “Kocaeli’nin 2018 nüfusu 1 milyon 883 bin, aldığı pay 2 milyar 147 milyon TL. Bursa’nın 2018 nüfusu 2 milyon 936 bin, aldığımız pay 1 milyar 476 milyon TL. Sadece Bursa değil böyle mağduriyet yaşayan birçok il var. Payların belirlenmesinde nüfus öncelikli bir kriter olmalı. Çünkü belediyecilik hizmetleri nüfusa göre veriliyor. Bursa’da üretim yapar bir fabrika, vergisini başka bir şehre veriyor ancak bu şehrin havasını kirletiyor. O fabrikada çalışanlar bu şehrin yolunu kullanıyor, bu şehrin su ve altyapı hizmetlerinden yararlanıyor. Bu şekilde Bursa olarak bizim yıllık 300 milyon TL’ye yakın kaybımız var. Bu mağduriyetin giderilmesi noktasında da Büyükşehir Belediye Başkanlarımı ve bakanlarımızla toplantı yaptık” diye konuştu.
Sık sık Ankara yolu görünüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 4,5 saati bulan iki ayrı toplantı yaptıklarını ifade eden Başkan Aktaş, hazırladıkları projeleri, finansman durumunu ve ihtiyaçlarını doğrudan Erdoğan’a aktarma imkanı bulduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa’da yüksek yapı istemediğini, mahalle kültürünün geliştirilmesi ve yeşil Bursa’nın hakim kılınmasını istediğine dikkat çeken Başkan Aktaş, “Kentsel dönüşümle alakalı yer talebinde bulunduk. Doğru projelerle karşısına çıkmamızı istedi. Önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir ekip Bursa’ya gelecek. Borçların yeniden yapılandırılması ve ek gelirlerin oluşturulmasıyla alakalı Maliye Bakanımıza talimatları oldu. Ulaştırma Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan taliplerimiz oldu. Tüm taleplerimiz daha yaşanılabilir ve müreffeh bir Bursa içindi. Bu taleplerimizin takibini yapacağız. Bundan sonra bize sık sık Ankara yolu görünüyor” dedi.
Başkan Aktaş, basın mensuplarının sorunu üzere önceliklerinin Acemler ve Adliye Kavşağı, T2 hattının sisteme entegre edilmesi, hattın Şehir hastanesine uzatılması olduğunu hatırlatarak, Doğanbey’in öncelikli bir konu olmadığını, Doğanbey’in kısa vadede gündemlerinde yer almadığını açıkladı.
'Toplu ulaşıma küçük bir zam yapacağız'
Başkan Alinur Aktaş, toplu ulaşıma en son Ekim 2016'da zam yapıldığını, kendisi göreve geldikten sonra yüzde 17-18 oranında indirim yaptıklarını ifade ederek, "Son zamdan bu yana maliyetler yüzde 57 artmış. Küçük bir zam yapacağız. UKOME'de dün görüşüldü. Sinyalizasyon optimizasyondan ümitliyim. Taşınacak yolcuyu 287 binden 460 bine çıkacağız. Yapacağımız zam çok yüksek olmayacaktır. Özel halk otobüslerine sübvanse sistemi getirdik BUDO'nun Büyükçekmece seferlerini iptal ettik. Mudanya'daki BUDO iskelesi ile ilgili tasarrufumuz olabilir. Şu an değil. İDO ile ortaklaşa Güzelyalı'yı kullanabiliriz. Güzelyalı'daki gemi trafiğine karşı yapacağımız 1-2 hamle var.
SUYA ZAM YOK
Suya şimdilik zam söz konusu değil. Sudan katı atık bertaraf bedelini kaldırmaya çalışıyorum. 60 liralık faturanın 35 lirası katı atık. İlçe belediyesine gidiyor. Vatandaş beni şikayet ediyor. "5 metreküp su kullandım 60 lira geliyor" diye. Düşük faturalarda şikayet var. Büyükşehirlerde 23 tanesi katı atık bertaftar parasını bizim gibi toplamıyor. Bakan beyle bunu da konuştum. İlçe belediyeleri adına alıp ilçe belediyelerine veriyoruz. Suyla alakalı algımız kötü. Zam söz konusu değil" şeklinde konuştu.