Tarih: 07.02.2022 11:30

Ağrılı adetlere dikkat!

Facebook Twitter Linked-in

Endometrium adı verilen ve rahim iç duvarındaki dokunun rahim dışında büyümesi ile oluşan bir hastalık olan ”Endometriosis“, halk arasında bilinen yaygın ismiyle “Çikolota Kisti” hakkında bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü; üreme çağındaki kadınların yüzde 10 kadarında endometriosis görülebildiğini belirtti.

ANKARA (İGFA)-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü; ”En sık yumurtalıklar, tüpler, barsak duvarında gözlenirler.  Bu hücrelerin olması gerektiği yerden başka bir yerde büyümesine bağlı olarak hastalarda belirtiler ortaya çıkar. En sık gözlenen belirti ağrıdır. Ağrı özellikle adet döneminde kasık bölgesinde gözlenebilir, cinsel ilişki sırasında, idrar yaparken ya da dışkılama esnasında ağrı oluşabilir” dedi.

Bir diğer önemli belirtinin ise çocuk sahibi olmada zorluk olduğunu söyleyen Doç. Dr. Emre Özgü ”Rahim dışına yerleşmiş dokunun yarattığı yapışıklıklar hem ağrıya sebep olurken hem de tüplerde ve yumurtalıklarda yarattığı hastalar çocuk sahibi olma kapasitesinde azalmaya yol açabilmektedir. Endometriosis tanısı almış hastaların yüzde 30-40 kadarında kısırlık gözlenir” açıklamasında bulundu.

Erken tanının önemine dikkat çeken Doç. Dr. Emre Özgü ”Endometriosis hastalığının tanısı, öncelikle şüphelenmek ile başlar. Özellikle adet döneminde ya da cinsel ilişki sırasında oluşan ağrılar normal olarak değerlendirilmemeli, mutlaka konu ile ilgili uzman bir hekim tarafından kontrol edilmelidir. Bu sayede erken tanı ve müdahale ile hastalık ilerlemeden kontrol altına alınabilir. Endometriosis hastalarında en sık görülen belirti ağrılı adetlerdir” açıklamasında bulundu.

Endometriosis hastalığının tedavisinin, medikal (ilaç) ve cerrahi tedavi olarak iki ana gruba ayrılabildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü, tedavinin kişiye özel olduğunun altını çizdi. ”Her endometriozis hastasının şikayeti, tedaviden beklentisi,  çocuk isteme durumu, ağrı şiddeti aynı olmadığından endometriozis hastalığında kişiye özel tedavi planlaması önemlidir“ dedi. 

Tedavide amacın öncelikle hastanın ağrı şikayetini azaltmak olması gerektiğini; bu amaçla hormonal ya da hormonal olmayan birçok tedavi kullanılabileceğini söyleyen Doç. Dr. Emre Özgü ”İlaç tedavisinden yeterli cevabı alamayan ya da ilaç tedavisinin fayda edemeyeceği ileri evre endometriosisi bulunan hastalarda ise cerrahi tedavi seçeneği bulunuyor” ifadelerini kullandı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —