Tarih: 28.03.2022 08:30

AFADa 45 bin gönüllü başvurdu

Facebook Twitter Linked-in

Kartepe Zirvesi 2022’de konuşan AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, e-devlet üzerinden 45 bin kişinin gönüllülük esasına göre AFAD’a başvurduğunu söyledi.

KOCAELİ (İGFA) - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla düzenlenen Kartepe Zirvesi 2022’nin son gün programında Kızılay özel oturumu gerçekleşti.

AFAD’a e-devlet üzerinden gönüllülük kabulünü yaptıklarını belirten AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdulkadir Tezcan, 45 bin gönüllünün göreve başladığını söyledi. Afetler konusunda verilen eğitimler dolayısıyla belli bir seviyeye ulaştıktan sonra yüz yüze eğitimle birlikte sahada olduklarını kaydeden Tezcan, 'Aynı şekilde bunu sivil toplum kuruluşlarına da diyoruz. Türkiyede afet farkındalık eğitimimizde, hedefimiz 51 milyondu. AFAD olarak 56 milyon vatandaşımıza afet farkındalık eğitimi verdik. Bu yıl afet tatbikat yılı. Geçen yıl eğitimlerle insanlar bir bilinç kazandı. Bu seneden sonra öğrendiklerimizi ortaya koyacağız. Türkiye’deki tüm okullarda tahliye tatbikatı yaptık ve şu an hedefimiz 54 bin tatbikat yapmak. Neredeyse 52 binden fazla tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Halihazırda yangın tatbikatları ve diğer tatbikatlar devam ediyor” diye konuştu.

81 İLDE İL AFET RİSK AZALTMA PLANI

Geçen yıl 81 ilde İl Afet Risk Azaltma Planlarını bitirdiklerini anımsatan Tezcan, şunları aktardı; “Burada 23 farklı afet türü çalıştık. 23 farklı afet türü hakkında çalışmalar gerçekleştirildi. Bu aslında ne kadar afetselliğinin yüksek olduğunu ve ne kadar çok afete maruz kalabileceğinizin göstergesi. 2013 yılında Türkiye Afet Müdahale Planı devreye alındı. Bu plan öyle bir plan ki bir afet olduğu anda kim, hangi pozisyonda nerede, ne iş yapacak? Sorumlulukları ve sorumluları belirleyen bir plan. Afet anında ki o yönetsel duruşun hiç bir noktasını boş bırakmayan plan. Tek tek planlanmış, tek afet olmadan önce masaya yatırılmış, sadece o kuruma değil, onun ihtiyaç duyabileceği destek çözüm ortaklarıyla beraber masada tartışılmış ve yönetsel olarak afet olduğunda ben ne yapayım sorusu yerine kimin ne yapacağını belli olduğu bir plan” diye konuştu.

Panelin diğer konuşmacaları Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mukesh Kapıla ve IFRC Türkiye Operasyonlar Müdürü Jonathan Brass ise dirençli toplumlar oluşturmak için mücadele ettiklerini anlattı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —