Adına bayram düzenlenen Erguvan şehri Bursa'dan...

Adına bayram düzenlenen Erguvan şehri Bursa

Dayanışma, hoşgörü, sevgi ve kardeşliğin simgesi olarak yüzyıllar boyunca düzenlenen bir şenliğe adını veren Erguvan ağacı, aynı zamanda yüzyıllar boyu Bursa şehrinin simgesi de olmuştur.

Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezit'in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan'ın her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa'da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren düzenlemeye başlanan erguvan şenlikleri, şehrin ekonomisine olumlu etkilerinden dolayı 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülmüştür.

BÖYLE BİR TÖREN ANCAK EMİR SULTAN SEVGİSİ İLE OLUR

Geçmişte düzenlenen şenliklerden birine şahit olduğu anlaşılan Evliya Çelebi Erguvan Şenliği’ni şöyle anlatıyor:

“Yılda bir kez Emirsultan’da, ‘Erguvan töreni’ düzenlenir. Her taraftan deniz gibi insan toplanır ki, bu kalabalık töreni anlatmakta kalem yetersizdir. Böyle bir tören ancak Emir Sultan sevgisi ile olur.

GÜLDEN SONRA BAYRAMI YAPILACAK BİR ÇİÇEK VARSA O DA ERGUVANDIR

”Tanpınar’ın ifadesiyle, “… bizim iklimde gülden sonra bayramı yapılacak bir çiçek varsa, o da erguvandır. O, şehirlerimizin ufkunda her bahar bir Diyanizos rüyası gibi sarhoş ve renkli doğar.

Egüvanlar 500 yıldır sürdürülen ve turistik açıdan da ilgi çeken bu gelenek Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin katkıları ile devam ettirilmektedir.

Erguvan Bayramı ne zaman kutlanır?

Bursa'da bir gelenek olan Erguvan Bayramı her yıl nisan sonu mayıs başı gibi kutlanmakta..



  • Cuma 30.1 ° / 16.6 ° false
  • Cumartesi 31.8 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazar 33.9 ° / 16.9 ° Güneşli