Osmanlı İmparatorluğuna payitahtlık yapan Edirne'de, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan 456 yıllık Adalet Kasrı, müze olacak.
Tarihi Kırkpınar güreşlerinin de yapıldığı Sarayiçi mevkisinde bulunan Adalet Kasrı, Saray-ı Cedide-i Amire'nin (Yeni Saray) 1874 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Edirne'nin istila edileceği düşünülerek dönemin Valisi Cemil Paşa'nın emriyle cephanenin Rusların eline geçmemesi için havaya uçurulmasının ardından, saraya ait ayakta kalan tek yapı olması dolayısıyla büyük önem taşıyor.
Mimar Sinan tarafından 1561 yılında yapılan Adalet Kasrı, müzeye dönüştürülecek. Müzede Osmanlı dönemi adalet figürleri sergilenecek.
'Adalet Kasrı'na işlev kazandırmak amacıyla çalışmalar sürüyor'
Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı'da bulunan iki adalet kasrından birisinin Edirne Sarayı'nda, diğerinin de Topkapı Sarayı'nda bulunduğunu söyledi.
Osmanlı'nın cihana yayılmış şaşmayan adaletini simgeleyen Adalet Kasrı'na işlev kazandırmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü anlatan Hacıoğlu, şunları kaydetti:
'Buraya bir format biçeceksek, bu format çerçevesinde burayı bir müzeye çevirirsek Edirne için önemi artacaktır. Başka fonksiyonlar için kullanma amaçlı Bakanlığımızdan isteyen kamu kurum kuruluşları vardı ancak Bakanlığımız buranın müze olması çalışmalarını yürütüyor. Saray-ı Cedide-i Amire, bir bütün olarak ören yeri statüsüne kavuşacak o zaman Adalet Kasrı da ören yerinin içinde kalacak. Kasrın, Osmanlı adaletini simgeleyen figürlerin bulunduğu bir müze işlevine dönüştürülmesi çalışmaları sürüyor.'
Hacıoğlu, ören yeri statüsü ile müze çalışmalarının bu yıl içerisinde tamamlanmasının öngörüldüğünü kaydetti.
Adalet Kasrı
Adalet Kasrı, Tunca Nehri'nin çevrelediği Sarayiçi adasında yer alıyor. Yükseliği ile dikkati çeken ve kesme taştan yapılan adalet kulesi olarak da anılan 3 katlı yapı, kaynaklara göre dönemin Bakanlar Kurulu ve Yargıtay binası olarak kullanılırdı. İlk katı şerbethane olan yapının ikinci katında divan katipleri, son katında divan heyeti toplanırdı.
Halkın divana sunacağı dilekçelerini bıraktığı 'seng-i arz' ve idam cezasına çarptırılanların başlarının sergilendiği 'seng-i ibret' taşları bulunan Adalet Kasrı'nın önünde bunları simgeler taşlar günümüzde de yer alıyor.