Bursa'da 5 yıl önce aldığı 30 bin liralık hibeyle kendi peyzaj firmasını kuran ve sadece iki bahçıvanla iş hayatına atılan Yeşim Altınkaya (32), şimdi 24 bahçıvanla kentteki üç organize sanayi bölgesinin, birçok fabrikanın ve sitelerin yeşil alanlarının bakım işlerini yapıyor.
Daha önce ziraat teknikeri olarak bitki üretim tesisleri ve peyzaj firmalarında çalışan Altınkaya, KOSGEB desteği alarak kendi iş yerini açan bir kadın girişimciyle tanışmasının ardından 'Neden ben de yapmıyorum' diyerek, peyzaj firmasını kurmaya karar verdi ve KOSGEB girişimcilik desteğine müracaat ederek, 30 bin lira hibe almaya hak kazandı.
Ardından firmasını kuran ve ilk zamanlarda kazma, kürek ve bitkilerini alıp iki bahçıvanla toplu taşıma araçlarını kullanarak, fabrika bahçelerinin düzenlemelerini yapmaya giden Altınkaya, şimdi 24 çalışanıyla Bursa'daki organize sanayi bölgelerinin çehresini güzelleştiriyor.
800 metrekareden 2 bin metrekarelik alana
Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en son çalıştığı firmadan ayrıldıktan sonra 1-2 yıl boş kaldığını söyledi.
Boş kaldığı dönemde eski müşterilerin aramaya devam ettiğini belirten Altınkaya, 'Müşteriler, 'Çalışmaya devam edelim, çiçeklerimizin dikilmesi, bahçelerimizin düzenlenmesi gerekiyor' diye aradılar. Bir firmaya teklif verdim. Firma, teklifi kabul edince bir tanıdık bahçıvanla kendilerinin bahçesini yaptım. Bahçeyle baştan sona kadar tek başıma kendim ilgilendim. Projelerin hazırlanmasından bitkilerin teminine, uygulamaya kadar her şeyi yaptım ve çok keyif aldım. Daha sonra bu yolda ilerlemeye, kendi işimi yapmaya karar verdim.' dedi.
Bu sırada bir kadın girişimciyle tanıştığını anlatan Altınkaya, şunları kaydetti:
'KOSGEB girişimcilik desteğiyle kendi iş yerini açtığını anlattı. Onun konuşmasından çok etkilendim, heyecanladım ve 'Neden ben de yapmıyorum' diye düşündüm. O güne kadar böyle bir destek verildiğini duymamıştım. Hemen araştırdım, şansıma çok yakın bir zamanda girişimcilik eğitiminin olduğunu öğrendim. Hemen başvurdum ve onaylandı. Böylece 2012'nin temmuz ayında KOSGEB girişimcilik desteğiyle firmamı kurdum. İlk yerim 800 metrekare alan üzerine kuruluydu. Burası küçük ve yetersiz gelmeye başlayınca 2016'da 2 bin metrekarelik geniş bir alana taşındık. Çeşitli firmaların, sitelerin, fabrikaların bahçe bakım işlerini yapıyoruz. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi ve Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinin komple yeşil alanlarının bakımlarından sorumluyuz. Bunun yanında sitelerle de çalışıyoruz. İç ve dış mekan süs bitkileri, fidan, çiçek, meyve ağacı gibi bahçeyle ilgili her türlü şeyin satışını yapıyoruz.'
Firmasında 24 kişiye istihdam
Altınkaya, 2012'de işini kurduğunda aracının, malzemelerinin olmadığını belirterek, 'Sadece 2 bahçıvanım vardı. Anlaştığımız firmalara, fabrikalara otobüslerle gidip geliyorduk. Kazmamızı, küreğimizi metrolarda, otobüslerde taşıyorduk. İşler biraz daha ilerleyince araç aldım. İşimi daha iyi yapmaya başladım.' dedi.
Şu anda 24 kişiye istihdam sağladığını ve ağırlıklı olarak sanayi bölgelerinde olan 35 firmayla çalıştığını dile getiren Altınkaya, 'İş hayatında cesaret, bir numaralı faktör. Bu yolda risk almak ve geri adım atmamak gerekiyor. Hayallerin peşinden gidilerek başarıya ulaşılabilir.' ifadesini kullandı.