Bursa'nın iki ilçesi UNESCO Dünya Mirası'na girmeye hazırlanıyor...
2017 yılı itibariyle dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bin 73 kültürel ve doğal varlık bulunuyor. Bunlardan 17'si Türkiye'de.
Cumalıkızık ve Hanlar Bölgesi, Sultan Türbeleri ile bu önemli listede yer alan Bursa şimdi iki kültür varlığıyla daha UNESCO'nun aday listesinde bulunuyor. Bunlardan biri İznik diğeri Mudanya.
İznik başvurusunu daha önce yapmıştı Mudanya ise bugünlerde başvuruya hazırlanıyor.
Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz, Mudanya'nın başvurusunu ele aldığı bugünkü yazısında her iki ilçenin yani İznik ve Mudanya'nın sahip olduğu kültürel değerleri de okurlarına bir kez daha hatırlatıyor.
Ahmet Emin Yılmaz'ın yazısı şöyle:Mudanya’dan önemli hamle: Dünya mirası listesine aday!
Aslında… Birleşmiş Milletler’in kısa adıyla UNESCO olarak bilinen Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü tarafından hazırlanan dünya mirası listesi özellikle kentler için çok büyük fırsatlar oluşturuyor.
Çünkü…
Dünyada artık ülkeler değil kentler yarışıyor. Listeye giren kentler dünya koruması altına alınırken, ayakta kalabilmeleri için finansdesteği sağlanıyor.
En önemlisi…
UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan tarihi ve kültürel mekanlar turizmin başyapıtı haline geliyor ve uluslararası alanda mutlaka görülmesi gereken olarak tanıtılıyor.
Ne var ki…
2014 yılında Hanlar Bölgesi, Sultan Türbeleri ve Cumalıkızık bölgelerini dünya mirası listesine sokmayı başaran Bursa, hedeflediği turizm payını alamadı, ama bunda Bursa’nın kendi kabahatleri ya da eksikleri de vardı.
Ardından…
Hazreti İsa’dan sonra Hıristiyan Konsül’ün toplandığı, hatta günümüzdeki İncil’in yazıldığı İznik’in aynı şekilde dünya mirası listesine alınması için girişimler başladı.
Ayasofya’sı, gölün dibindeki Batık Kilise’si ve diğer tarihi emanetleriyle İznik aynı zamanda Hıristiyanlar için kutsal kent olduğundan beklentiler büyüdü.
İşte…
Tam bu süreçte Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz önemli bir hamleye hazırlanıyor:
“Hazırlıklara başladık, dünya mirası listesine Mudanya’nın alınması için UNESCO’ya başvuruyoruz.”
Heyecanı şu:
“Barışın başkenti olan Mudanya’yı hak ettiği şekilde tarihin de başkenti yapmak istiyoruz.”
Coşkusunu bozmak için değil, ama anımsatmak amacıyla “İznik’in başvurusu var, fakat henüz sonuç alamadı” dedik.
Gülümsedi ve şu cevabı verdi:
“Biliyorum, ama biz İznik’ten önce UNESCO’nun dünya mirası listesine girersek kimse şaşırmasın.”
Şunu de ekledi:
“Mudanya’nın girişindeki Myrleia Antik Kenti’ni açık hava müzesi haline getiriyoruz. Yani, Mudanya’ya gelenleri önce antik kent karşılayacak. Ayrıca tarihi değerlerimizi de tümüyle göz önüne çıkarıyoruz.”Ahmet Emin Yılmaz'ın yazısının tamamı için tıklayın...